Yazılar

6. ULUSLARARASI ÇİN’DEN ADRİYATİK’E SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ

Değerli Okuyucu,

Bu yazımda sizlerle en son katıldığım Sosyal Bilimler Kongresi hakkında kısa bir bilgi paylaşımı yapmak istiyorum.

29-31 Mart tarihleri arasında Ankara’da İKSAD (İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü) tarafından bir kongre tertip edildi.

Kongreye yaklaşık 300’ün üzerinde akademisyen bilimsel çalışmaları ile katıldılar.

Ben de kongreye “KRİZ İLETİŞİMİ VE YÖNETİMİ: SOMA MADEN FACİASI ÖRNEĞİ” adlı bildirim ile katıldım.

Çalışmamda katılımcılara kriz yönetimi ve kriz iletişimi bağlamında kısa teorik çerçeve sunumundan sonra Soma Maden A.Ş’de yaşanmış ve 301 işçimizin hayatını kaybettiği (Allah kendilerine rahmeti ile mumamele etsin) facianın halkla ilişkiler disiplini gözü ile analizini yapmaya çalıştım.

3 günlük kongrenin kişisel sebepler ile ancak 2 gününe katılabildim.

Ancak bu 2 gün dahi benim için çok verimli oldu.

Sosyal Bilimler alanı ile alakalı meslektaşlarımızın kıymetli çalışmalarından istifade etmeye çalıştım.

Bu yazı için bu kadarı kâfî diye düşünüyorum.

Hoşça bakınız zatınıza…

KRİZ YÖNETİMİ’NDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER : BP ÖRNEĞİ

Bu yazıda sizlerle yaklaşık 3.5 aydır, Meksika Körfezi’nde BP’nin petrol kuyularından sızan petrolle ilgili, halkla ilişkiler  ve kriz yönetimi açısından doğrular ve yanlışlar üzerine bir yazı yazmak istedim. Konu ile ilgili yazımı yazmadan önce hafızamı da tazelemek adına ntvmsnbc.com arşivde konu ile ilgili haberleri tarattım ve tamamına yakınını tekrar okudum.

Şimdi bu değerlendirmelerle beraber  bir kriz yönetim sürecinde nelere dikkat etmek gerekir sorusunu BP Meksika Körfezi olayı ile beraber inceleyelim.

Bu yazıda yazdıklarımızın bir kurumu eleştirmek veya kötülemek gibi bir amacı yoktur. Halkla ilişkiler açısından örnek bir olayın incelenmesi ve bu olaydan ders çıkarılması amacı yatmaktadır.

Öncelikle olayı kısaca hatırlayalım. 20 Nisan’da  BP’nin Meksika Körfezi’nde sondaj yapan petrol platformunda bir patlama gerçekleşiyor. Patlamada 11 işçi hayatını kaybediyor ve iki gün sonra da platform batıyor. Platformun batması ile birlikte  Meksika Körfezi’ne petrol karışıyor. Farklı sayılar telaffuz edilmesine rağmen yaklaşık günlük  35 bin varil ( bu rakam ntvmsnbc.com dan alınmıştır ) petrol denize karışarak bir felakete ve çevre katliamına sebep olmuştur. Çok kısaca olay bu şekilde. Burada satırlara yazmak kolay ancak aslında bu olayın çevreye olan etkileri çok büyük. Bu da olayın ayrı bir boyutu.

Read more

Kriz Yönetiminin Gözden Kaçan Noktası

Kriz yönetimi konusu halkla ilişkiler alanının en temel çalışma konularından biri.

Kriz yönetimi konusunda çeşitli ve çok doğru ilkeler zaten belirlenmiş durumda.

Fakat kriz yönetimi ile ilgili çok temel bir konu atlanıyor diye düşünüyorum.

Kriz doğmadan önce, beklenmeyen durumların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması aslında kriz yönetiminin en temel ilkesi olmalı.

Yani kriz yönetiminin ilk ilkesi olarak ” Kurum temelli kriz doğabilecek unsurların önünü kes”.

Çünkü kriz doğduktan sonra zaten yapılacaklar ana hatlarıyla belli.

Read more